Voor- en nadelen hellend dak van buitenaf isoleren.

Dakisolatie buitenzijde 

Elke toepassing die u wilt voorzien van isolatie heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Ook het isoleren van een schuin dak van buitenaf is dit het geval. Het isoleren van een dak langs de buitenzijde biedt verschillende voordelen:

Betere thermische isolatie: Doordat isolatie zich aan de buitenkant van het schuin dak bevindt, worden koudebruggen geminimaliseerd en blijft de warmte beter binnen.

Minder ruimteverlies: Aangezien de isolatie zich aan de buitenkant van het dak bevindt, gaat er geen binnenruimte verloren, wat vooral belangrijk is bij zolders of bovenverdiepingen die als leefruimte worden gebruikt.

Bescherming van dakconstructie: De isolatie aan de buitenzijde fungeert als een beschermende laag voor de dakconstructie tegen weersinvloeden, temperatuurschommelingen en vocht, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.

Verhoogde dakbelasting: Omdat de isolatie zich boven op het dak bevindt, wordt de dakbelasting gelijkmatiger verdeeld, waardoor het dak beter bestand is tegen belastingen zoals sneeuw of wind.

Nadelen dakisolatie buitenzijde

Hoewel dakisolatie aan de buitenzijde verschillende voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen:

Kosten: Het isoleren van een dak langs de buitenzijde kan duurder zijn dan isolatie aan de binnenzijde, vanwege extra materialen en arbeidskosten die nodig zijn voor het plaatsen van de isolatie.

Complexiteit van plaatsing: Het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van het schuin dak kan complexer zijn dan isolatie aan de binnenzijde, vooral bij renovatieprojecten waarbij bestaande dakbedekking moet worden verwijderd en vervangen.

Minder geluidsisolerend: het isolatiemateriaal dat bij deze toepassing gebruikt wordt zijn meestal harde kunststofplaten. Deze isolatieplaten zijn een stuk minder geluidsisolerend dan bijvoorbeeld steenwol, glaswol of biobased isolatie zoals houtvlezel, vlas of katoenisolatie.