De nachtvorst is weer in aantocht in Nederland

Nog enkele weken en de nachtvorst zal zijn intrede weer doen. Gevolg van deze vrieskou en dakpannen maar ook bitumineuze dakbedekkingen is dat vocht in de pan zal bevriezen. Hierdoor ontstaan er zogenaamde micro-cracks in de dakpan of andersoortige dakbedekkingen.

gebroken dakpan

Vooral de oudere dakpannen, betonpannen, hebben hier veel last van. De beton pan ook wel sneldekker genoemd raakt vrij snel poreus. De levensduur van deze pannen is circa 30-35 jaar. Soms zelfs nog korter. Één en ander afhankelijk van de omgeving van de dakpan, veel bomen in de buurt zorgt sneller voor alg en mosvorming. Ligt het dak op het zuiden of altijd onder de bomen op het noorden.

Al deze factoren maken het moeilijk om hier een exacte levensduur aan te koppelen.

De aankomende periode draagt altijd weer zorg voor veel lekkages, veel regen en vorst waarbij zoals eerder gemeld het water in de dakpan bevriest en uitgaat zetten waardoor de dakpan breekt. Dit zijn de momenten om te bedenken wat er met het dak gedaan gaat worden, veelal kiest men dan voor dakisolatie van buitenaf in combinatie met vervangen van panlatten en dan weer prachtige nieuwe dakpannen erop.

Dit is ook van toepassing op de loodslab rond om een schoorsteen /dakkapel bijvoorbeeld, na circa 30 jaar beginnen deze ook poreus te worden en te scheuren.

gescheurd lood bij dakkapel

Mocht u dergelijke problemen (lekkages) willen voorkomen of bent u op zoek naar een goede dakpartner die uw dak geheel kan vervangen/isoleren en voorzien van nieuwe dakpannen dan bent u bij de juiste dakdekker.

Laat je dak weer lachen met de dakdiensten van DAKDEKR.